Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 4. 2015.

U Poligrafu o odnosima Hrvatske i Srbije

Gostujući u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o odnosima Hrvatske i Srbije te Šešeljevom paljenju hrvatske zastave u Beogradu. U emisiji su sudjelovali i zastupnik Tonino Picula, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te prof. Slaven Letica.

Plenković je rekao kako je bila pogrešna odluka Raspravnog vijeća MKSJ o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu iz zdravstvenih razloga, premda je godinama ponižavao Sud te je po dolasku u Beograd govor mržnje i svoju političku kampanju.

Podsjetio je na rezoluciju Europskog parlamenta iz studenoga, čiji je bio jedan od autora, koja je poslala tri bitne poruke – osuditi ratnohuškačku retoriku Šešelja, prozvati Srbju zbog izostanka pravne i političke reakcije i pozvati Haški sud da preispita svoju odluku. Rezolucija je imala učinak jer je svega dva dana nakon njenog usvajanja glavni haški tužitelj Brammertz podnio žalbu na odluku Raspravnog vijeća, a Žalbeno vijeće je ukinulo tu odluku 30. ožujka.

Dodao je da su srpske vlasti trebale odmah reagirati i postupati prema Šešelju zbog govora mržnje temeljem svog Kaznenog zakona. Takve evazivne reakcije su svojevrsno razotkrivanje. Stoga je slučaj Šešelj pravi test europske vjerodostojnosti Srbije.

Naglasio je da Hrvatska kao članica EU i NATO-a ima solidnu poziciju za rješavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom tijekom njezinih pristupnih pregovora. Pritom je napomenuo da na bilateralnoj razini treba inzistirati da hrvatska manjina dobije barem jednog fiksnog zastupnika u Narodnoj skupštini, budući da se broj Hrvata sustavnom politikom razvodnjavanja hrvatskog korpusa u Srbiji smanjio na 57 tisuća, a istovremeno Hrvatska osigurava snažnu zastupljenost nacionalnih manjina s fiksnim mjestima u Hrvatskom saboru.

Plenković je istaknuo da srpske vlasti nisu u stanju decidirano osuditi Šešeljevo ponašanje, dok s druge strane imaju zakon o širenju jurisdikcije za ratne zločine na zemlje bivše SFRJ. Podsjetio je kako je na inicijativu hrvatskih zastupnika u Rezoluciju o Srbiji uvršten amandman kojim se poziva Srbiju da razmotri taj zakon bez presedana u komparativnom međunarodnom i kaznenom pravu, koji krši suverenitet drugih zemalja i šalje poruku poruku nepovjerenja prema pravnom sustavu Hrvatske i Slovenije.

Poručio je da je velika odgovornost na hrvatskoj Vladi i diplomaciji da se to načelno pitanje sada emancipira prema Komisiji i drugim članicama.