Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 5. 2013.

Konferencija »Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU-a«

Predsjednik Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU te promatrač i budući zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i predsjednik Odbora za vanjske poslove Milorad Pupovac sudjelovali su na konferenciji "Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU-a", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore povodom obilježavanja Europskog tjedna.

sabor33 mAndrej Plenković, te Daniel Mondekar i Milorad Pupovac govorili su na panelu "Politički izazovi ulaska Hrvatske u EU" na kojem su objasnili ulogu Sabora nakon članstva u EU-u, nove nadležnosti pojedinih odbora, s naglaskom na budući rad Odbora za europske integracije. Istaknuti su i budući prioriteti u hrvatskoj vanjskoj politici. Detaljno je prikazan način funkcioniranja Europskog parlamenta, a posebno prioriteti za Hrvatsku koje će zastupati izabrani članovi EP-a iz Hrvatske.

Andrej Plenković osvrnuo se na spremnost hrvatskih institucija za članstvo, na potrebne administrativne kapacitete u kontekstu predstojećeg članstva u EU. Govorio je također o ulozi i značaju Europskog parlamenta za demokratski legitimitet europskog projekta te o ulozi samih europskih zastupnika, kao i o dodanoj vrijednosti hrvatskog pristupanja EU-u.