Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 4. 2015.

U emisiji »S Anitom aktualno« na Z1 televiziji

Gostujući u emisiji Anite Malenice na Z1 TV-u, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković osvrnuo se na nove provokacije Vojislava Šešelja paljenjem hrvatske zastave u Beogradu, te je govorio o prioritetima hrvatske vanjske politike. U emisiji je sudjelovao i zastupnik u EP Jozo Radoš.

Plenković je istaknuo kako se odluka Raspravnog vijeća o puštanju na prijevremenu slobodu iz zdravstvenih razloga pokazala pogrešnom, jer je Šešelj mjesecima u aktivnoj kampanji te je vratio u javni prostor ratnohuškačku retoriku, zastrašuje žrtve i prijeti svjedocima. Podsjetio je da je EP u rezoluciji u studenome, na inicijativu HDZ-ovih zastupnika, osudio Šešeljevu retoriku, prozvao Srbiju zbog izostanka pravne i političke reakcije te pozvao Haški sud da preispita svoju odluku, što se i dogodilo odlukom Žalbenog vijeća.

Smatra da je Srbija trebala odmah reagirati na Šešeljevo ponašanje i pokrenuti postupak temeljem svog Kaznenog zakona, jer se onda ne bi dogodilo paljenje hrvatske zastave u Beogradu. Ocijenio je da ukoliko pretendiraju na članstvo u EU, srpske vlasti trebaju poštivati europske vrijednosti i suočiti se s prošlošću.

Rekao je da hrvatski zastupnici surađuju oko prioritetnih pitanja kao što je bilo uvrštavanje amandmana na rezolucije EP-a o napretku Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Pritom su u Rezoluciji o Srbiji uvrštena pitanja nestalih, zaštite manjina, poštivanja bilateralnih sporazuma, slučaja Šešelj te referenca na sporni zakon kojim je Srbija proširila jurisdikciju na zemlje bivše SFRJ, premda istovremeno nije u stanju jasno osuditi Šešeljevo ponašanje.

Naglasio je da će se pregovori država kandidata za članstvo voditi prema novoj metodologiji koja predviđa da se sistemska i najteža poglavlja poput 23. i 24. otvore na samom početku i vode do kraja pregovora kako bi se utvrdilo učinkovito funkcioniranje pravnog sustava. Dodao je da se u procesu pregovora trebaju riješiti otvorena pitanja koja su povezana s europskom pravnom stečevinom. Plenković je napomenuo da je za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet Bosna i Hercegovina, te kako u EP nitko nije više zainteresiran za europski put BiH od hrvatskih zastupnika.