Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 4. 2015.

U ime HDZ-a najoštrije osuđujem Šešeljev čin paljenja hrvatske zastave

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković prilikom izjava medijima osudio je najnovije provokacije paljenjem hrvatske zastave u Beogradu od strane optuženog ratnog zločinca Šešelja te pozvao srpske vlasti na adekvatnu političku i pravnu reakciju

Plenković je istaknuo da nove Šešeljeve provokacije potvrđuju da je rezolucija koju su HDZ-ovi zastupnici inicirali u Europskom parlamentu u studenome bila pravovremena, te se na vrijeme prepoznala opasnost nastavka ratnohuškačke retorike i vrijeđanja žrtava. Dodao je da je u rezoluciji zatraženo da Haški sud preispita svoju odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, što se i dogodilo odlukom Žalbenog vijeća o njegovom povratku u Haag. Treća poruka bila je usmjerena prema izostanku političke i pravne reakcije srpskih vlasti, koje su odmah trebale reagirati, jer bi se onda izbjegao današnji katastrofalni čin paljenja hrvatske zastave usred Beograda.

Rekao je da od vrha srpskih vlasti ne dolaze poruke o poštivanju naloga Žalbenog vijeća i suradnji sukladno međunarodnim obvezama.

Ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU, kod ovakvih situacija ne smije biti dilema i srpske vlasti trebaju imati jasan stav, poštivati vladavinu prava i ispuniti međunarodne obveze, poručio je.

Hrvatska treba biti čvrsta i jasna jer su izjave nekih članova srpske Vlade o nekakvim teorijama zavjere o destabiliziranju Srbije neprimjerene. Ponavljam ono što sam rekao u Europskom parlamentu; Predsjedniče Nikoliću, premijeru Vučiću, u čemu je problem reagirati na govor mržnje i ovakve provokacije koje idu u konačnici protiv aktualne srpske vlasti, izjavio je Plenković.