Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 4. 2015.

U Dnevniku N1 TV-a o paljenju hrvatske zastave

Gostujući u Dnevniku N1 TV-a voditeljice Sandre Križanec, potpredsjednik Odbora EP-a za vanjske poslove Andrej Plenković osrvnuo se na najnovije provokacije paljenjem hrvatske zastave optuženog ratnog zločinca Šešelja nakon odluke Žalbenog vijeća MKSJ o njegovom povratku u Haag

Plenković je istaknuo da je Europski parlament u rezoluciji u studenome čvrsto i pravovremeno osudio Šešeljevu ratnohuškačku retoriku i povratak atmosfere koja podsjeća na početke 90-ih. Smatra da su srpske vlasti još tada trebale adekvatno politički i pravno reagirati, jer bi onda izostalo divljaštvo paljenja hrvatske zastave usred Beograda, čime je Šešelj prekršio članke 175. i 317. Kaznenog zakona Srbije.

Rekao je da je Rezolucija EP-a imala snažan politički učinak, budući da su se ispunile sve tri njezine točke - osuditi Šešeljevu retoriku, prozvati Srbiju zbog izostanka reakcije i tražiti od Haškog suda da preispita odluku. Dodao je da je Žalbeno vijeće opozvalo odluku Raspravnog vijeća koja je bila krajnje nerazumna s obzirom da je Šešelj krenuo u političku kampanju i nastavio s provokacijama kojima je godinama ponižavao i Haški sud.

Plenković drži da je nakon odluke Žalbenog vijeća izostala primjerena reakcija srpskog vodstva, čije izjave o svojevrsnim teorijama zavjere i pokušajima destabiliziranja Srbije ne stoje, jer je odluka donesena na pravnim argumentima.

Srbiji je poručio da ako želi biti ozbiljan i vjerodostojan kandidat za članstvo, oko ovakvih pitanja ne smije biti dilema.

Naglasio je da Srbija još nije prošla svoju katarzu te joj predstoji pravo suočavanje s prošlošću, uzevši u obzir i presudu Međunarodnog suda o tužbi Hrvatske za genocid. Stoga je nedopustivo da Srbija koja nije u stanju osuditi Šešeljevu retoriku pretendira Zakonom o širenju jurisdikcije u vezi ratnih zločina biti regionalni policijac, tužitelj i sudac.