Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 30. 3. 2015.

Plenković o strategiji EU-a za Jadransko-jonsku regiju

Na Odboru za ribarstvo organizirana je razmjena mišljenja o EU strategiji za Jadransko-jonsku regiju u kojoj je sudjelovao i zastupnik Plenković

Plenković je rekao kako temu prati još od osnivanja Jadransko-jonske inicijative 2000. godine u Anconi. Istovremeno je istaknuo kako je ova EU strategija izrazito bitna svim zastupnicima iz Hrvatske, iz razloga, što uz Dunavsku strategiju kao drugu makroregionalnu strategiju, kroz Jadransko-jonsku strategiju vide mogućnost puno tješnje i angažiranije suradnje između Italije, Slovenije, Hrvatske i Grčke, ali i s onim zemljama koje aspiriraju na članstvo u EU, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Albanijom i Srbijom, premda nije obalna država. Rekao je kako treba voditi računa o tome da postoje još dvije zemlje koje kontinuirano uspostavljaju kontakt ne bi li našle modus operandi uključenja, a to su Makedonija i Kosovo. Mišljenja je kako bi bilo dobro pronaći način da i one budu u uključene u ovom okviru, budući vrlo često signaliziraju da su isključene iz obje makroregionalne strategije.

Kada je riječ o prioritetima, bilo da je riječ o plavom rastu, turizmu, okolišu ili o povezivanju regije, Plenković smatram da je potreba za suradnjom izrazito velika, te da se EU strategija za Jadransko-jonsku regiju mora staviti u širi kontekst mediteranske suradnje, posebice s obzirom na aktualne okolnosti, pa i na reviziju politike susjedstva koja će se provoditi u narednih godinu dana. Podsjetio je kako je u prosincu organizirao konferenciju u EP-u posvećenu upravo Jadransko-jonskoj regiji, posebice pitanju plavoga rasta, ribarstva i drugih tema koje se tiču oko 70 000 milijuna u cijeloj regiji. Smatra kako je riječ o važnom pitanju koje će pridonijeti da se dodatno emancipira Jadransko-jonska regija na razini EU.