Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 30. 3. 2015.

Plenković pozdravlja odluku Žalbenog vijeća MKSJ o Šešelju

»Pozdravljam odluku Žalbenog vijeća koje je jasno naložilo Raspravnom vijeću Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju da opozove svoju odluku o privremenom puštanju na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja«, rekao je Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i jedan od autora rezolucije Srbija: Slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja, koju je Europski parlament usvojio u studenome 2014.

Na prijedlog Europskih pučana usvojena je Rezolucija koja je osudila Šešeljeve nedopustive ratnohuškačke nastupe, govor mržnje i omalovažavanje žrtava rata, kao i izostanak adekvatne političke i pravne reakcije od strane srpskih vlasti. Europski parlament je Rezolucijom ujedno upozorio da je Haaški sud pogriješio pri određivanju Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu. Današnja odluka Žalbenog vijeća pokazuje ispravnost inzistiranja na preispitivanju postojanja uvjeta za privremeno puštanje na slobodu, ali ukazuje i na politički utjecaj Europskog parlamenta.

»Mislim da je odluka Žalbenog vijeća, nakon žalbe Tužiteljstva, u cijelosti na crti ključnih političkih poruka koje smo uputili i Haaškom tribunalu i Tužiteljstvu u našoj učinkovitoj Rezoluciji iz studenoga koja se odnosila na slučaj Šešelj«, objašnjava zastupnik Plenković.

On smatra da je »čitajući odluku Žalbenog vijeća jasno da je Raspravno vijeće pogriješilo u presumpciji da pokloni povjerenje Šešelju pri donošenju odluke o puštanju na privremenu slobodu, a što je kasnije potvrđeno nizom njegovih izjava da se ne namjerava dobrovoljno vratiti u Haag na poziv Suda«.

Što se tiče reakcija srpskih vlasti, Plenković ističe da je u rezoluciji Europskog parlamenta naglašeno da je izostao odgovor i u pravnom, ali i u političkom smislu. »Čini mi se da su i prve reakcije visokih dužnisnika iz Beograda na današnju odluku ponovno neprimjerene«.

»Treba ponoviti da ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU o ovakvim pitanjima mora biti jasna i decidirana, snažno osuditi Šešeljevo ponašanje i naravno ispoštovati odluku Haškog suda o njegovom povratku u Scheveningen«, zaključio je Plenković.