Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 3. 2015.

Plenković o 4. sjednici EURONEST-a u Erevanu i posjetu Kijevu

Na Odboru za vanjske poslove, potpredsjednik Plenković iznio je kratko Izvješće s 4. sjednice Parlamentarne skupštine Istočnog partnerstva (EURONEST) održane proteklog tjedna u Erevanu na kojoj je prisustvovao

Plenković je istaknuo kako je 25 zastupnika iz Europskog parlamenta tijekom proteklog tjedna boravilo u Erevanu na sjednici EURONEST-a na kojoj su usvojene dvije hitne rezolucije – o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o armenijskom genocidu kao i četiri dodatna dokumenta političkog, socijalnog, energetskog i gospodarskog karaktera. Dodao je kako će zaključna poruka EURONEST-a za Summit u Rigi biti formulirana u sljedećim tjednima. Tijekom posjeta Armeniji Izaslanstvo EP se susrelo s predsjednikom Sargsyanom. Ostvareni su neformalni kontakti s predstavnicima oporbe iz Bjelorusije. Završni govor održao je povjerenik Hahn.

U svom izlaganju zastupnik Plenković se osvrnuo i na posjet delegacija Odbora za proračun i Odbora za sigurnost i obranu Kijevu kojima se pridružio u svojstvu predsjednika Izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom. Istaknuo je kako su se prilikom posjeta susreli s političkim vodstvom Ukrajine. Dodao je kako je bilo važno saznati detalje o primjeni Sporazuma iz Minska, te kako ukrajinske vlasti vide nastavak decentralizacije te revidiranu Agendu za pridruživanje koja je prihvaćena od strane Vijeća prošlog ponedjeljka. Delegacija je posjetila prognaničko naselje, te odala počast žrtvama Majdana. Plenković je zaključio kako su susreti s kolegama iz Vrhovne Rade bili vrlo korisni za razumijevanje situacije u Ukrajini.