Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 3. 2015.

Razmjena mišljenja: »Kultura u vanjskim odnosima EU«

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković predsjedao je zajedničkim sastankom Odbora za vanjske poslove i Odbora za kulturu i obrazovanje

U Europskom parlamentu organizirana je razmjena mišljenja o kulturnoj diplomacija kao nastavku pripremnih aktivnosti Komisije na dokument pod nazivom "Kultura u vanjskim odnosima Europske unije.

U razmjeni mišljenja uz predsjednicu Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Silviu Costu sudjelovalo je i dvoje eksperata, Sana Ouchtati direktorica "Više Europe" i Gottfried Wagner savjetnik Komisije i Konzorcija za kulturne institute i organizacije o ulozi kulture u vanjskim odnosima EU. Pohvalivši inicijativu koja je započeta od strane Odbora za kulturu i obrazovanje u prošlom sazivu EP-a, zastupnik Plenković je istaknuo kako je kulturna diplomacija sastavnica koja može ojačati vanjsku aktivnost Europske unije, primjerice u posredovanju u sukobima i rješavanju konflikata. Zaključio je kako je EU kao politički projekt i projekt kulture. Pozdravio je suradnju dva odbora po ovom pitanje te izrazio podršku aktualnim pilote projektima te pozvao na suradnju s Općom upravom za kulturu i Europskom službom za vanjsko djelovanje. Dogovorno je da se razmotri izrada zajedničkog Izvješća dvaju odbora koji bi elaborirali stajališta EP, a u vezi s dokumentom Komisije "Kultura u vanjskim odnosima Europske unije".