Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 18–20. 2. 2015.

U Ukrajini o provedbi dogovora iz Minska i europskim reformama

Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Kijevu zajedno s izaslanstvima Odbora za proračun (predsjednik Jean Arthuis) i Pododbora za obranu i sigurnost (predsjednica Anna Fotyga).

Plenković je rekao kako zajedničkim posjetom zastupnika iz više parlamentarnih odbora EP šalje jasnu poruku potpore i prioritetnog interesa prema Ukrajini, kao i konzistentne politike na crti stavova sadržanih u preporukama Parlamentarnog odbora za pridruživanje kojim je predsjedao prije tri tjedna u Bruxellesu.

Ponovio je da EU poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te osuđuje ilegalnu aneksiju Krima od strane Rusije od koje je prošlo godinu dana. U tom kontekstu se založio za nastavak politike restriktivnih mjera od strane EU. Naglasio je da EU želi pomoći Ukrajini da se putem provedbe dogovora iz Minska zajamči trajno primirje te međunarodno pomognuta i postupna mirna reintegracija privremeno okupiranih područja Donbasa u ustavnopravni poredak Ukrajine, pri čemu je upozorio na korisna iskustva Hrvatske. Sugovornici su izvijestili o kršenjima sporazuma iz Minska, te naporima za organiziranje slobodnih demokratskih izbora na okupiranim područjima kao preduvjetu za decentralizaciju. Istaknut je i cilj da ukrajinske snage ponovno uspostave kontrolu granice između Ukrajine i Rusije.

Plenković je pozdravio usvajanje revidirane Europske reformske agende od strane Vijeća za pridruživanje EU-Ukrajina koja u fokus stavlja prioritetna područja: ustavna reforma - uključujući decentralizaciju, reforme izbornog sustava, državne uprave, pravosuđa, borbu protiv korupcije, javne nabave, poreznog sustava, revizije i dr. Pozitivnim je ocijenio provedbene korake koje poduzima ukrajinska Vlada na zakonodavnom polju, kao i glede izgradnje institucija.

Razgovarao je o operacionalizaciji posebnog programa potpore jačanju institucionalnih kapaciteta Vrhovne Rade za bavljenje europskim poslovima za koju je zadužen u ime EP te će je provoditi kroz Parlamentarni odbor za pridruživanje, a uz pomoć odjela EP za potporu demokratskim reformama. U tom kontekstu pozdravio je ulogu Savjetničke misije EU za reformu civilnog sigurnosnog sektora, kao i napore posebne skupine za potporu Ukrajini od strane Europske komisije.

Plenković je pozdravio odluku o novoj tranši makrofinancijske pomoći EU od 1,8 milijardi eura za Ukrajinu, koja zajedno s aktivnostima MMF-a i drugih međunarodnih donatora, omogućuje financijsku stabilnost Ukrajine. Razmotrene su i pripreme za Donatorsku konferenciju o pomoći Ukrajini koja će se održati krajem travnja.

Zajedno s veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem, a u suradnji s Europskim uredom za humanitarna pitanja, posjetio je naselje u kojem su smješteni prognanici, kojih sada ukupno ima oko 1.100.000, kao i više od 600.000 izbjeglica.

Plenković je s kolegom supredsjedateljem Semerakom održao govor na okruglom stolu posvećenom provedbi Sporazuma o pridruživanju, koji je održan u Ukrajinskom medijskom kriznom centru uz nazočnost niza stručnjaka za europske poslove i predstavnike medija. Raspravljeno je pitanje informacijskog rata u globalnom medijskom i internetskom prostoru. Posjetio je Majdan te odao počast žrtvama. Dao je i intervju za posebnu emisiju o Ukrajini za europarl.tv.

Plenković se susreo s predsjednikom Vrhovne Rade Vladimirom Groysmanom, ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom, predsjednikom Savjeta za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksandrom Turčinovim, supredsjedateljem Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ostapom Semerakom, članovima Odbora za proračun, Odbora za obranu i Odbora za europske poslove Vrhovne Rade, zamjenikom ministra financija Artemom Ševalovim, zamjenicom ministra vanjskih poslova Natalijom Galibarenko, šefom Delegacije EU Janom Tombinskim, zamjenikom voditelja Posebne promatračke misije OESS-a Alexandrom Hugom, šefom savjetničke Misije EU za reformu civilnog sigurnosnog sektora Kalmanom Miszeim, te predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda Jeromeom Vacherom.