Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 3. 2015.

Naš amandman nije klip Srbiji na putu u EU

U intervjuu za Večernji list, zastupnik Plenković govori o značaju uvrštenog (EPP/HDZ/HSS) amandmana na Rezoluciju o Srbiji, kojim se poziva Srbija da razmotri sporni Zakon o širenju jurisdikcije za ratne zločine na zemlje bivše SFRJ

 U razgovoru s novinarom Davorom Ivankovićem, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković ocijenio je uspješnim uvrštenje (EPP/HDZ/HSS) paragrafa 14 u rezoluciju, uz potporu 347 zastupnika, kojim se „poziva Srbiju da u duhu pomirenja i dobrosusjedskih odnosa u suradnji sa susjedima i Komisijom razmotri svoj sporni Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.'' Dodao je kako je ovo prvi put da je u dokumentu jedne EU institucije internacionalizirano pitanje tog Zakona. 

Naglasio je da su zastupnici ovom formulacijom postigli više učinka: prvo - markirali su problem zakona o regionalnoj jurisdikciji; drugo – u okviru pristupanja u EU stavili su ga u kontekst dobrosusjedstva i pomirbe; treće - pozvali su Srbiju da u procesu razmatranja Zakona surađuje sa susjednim državama, što uključuje i Hrvatsku; četvrto – otvorili su manevarski prostor Komisiji da politički m djelovanjem prema Srbiji pomogne u pronalaženju rješenja; i peto - Rezolucija daje hrvatskoj vladi i diplomaciji puno snažniju poziciju u razgovorima sa Srbijom.

Pritom je ponovio da namjera nije blokirati europski put Srbije, nego spriječiti da pojedine odredbe ovog Zakona dovedu do novog slučaja Veljka Marića. Nedopustivim smatra da Srbija više od 20 godina nakon agresije pretendira biti regionalni policajac, tužitelj i sudac.

Govoreći o zbivanjima u Ukrajini, ocijenio je da je Ukrajina žrtva agresije te da EU treba poduprijeti provedbu dogovora iz Minska, koji će uz primirje omogućiti mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja u ustavnopravni poredak zemlje. Rekao je da kao predsjednik Delegacije EP-a za Ukrajinu često ističe primjer hrvatskog Podunavlja kao koristan model reintegracije koji bi mogao biti ilustrativan za situaciju u Donbasu.

Plenković je poručio kako mu je prioritet pridonijeti pobjedi HDZ-a i partnera na parlamentarnim izborima, učinkovito obavljati dužnost zastupnika u EP, provoditi izborni program i profilirati se na razini EU kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove.

Intervju u cijelosti