Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 3. 2015.

Konferencija HGK-a o Jadransko-jonskoj strategiji

Zastupnik Plenković održao je govor na međunarodnoj konferenciji »Jadransko-jonska regija: Nove mogućnosti razvoja i suradnje, uloga komora i ostalih dionika«

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik HGK-a Luka Burilović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Rodolfo Giampieri, predsjednik Unioncamere, Ferruccio Dardanello, veleposlanica Italije Emanuela D'Alessandro i brojni drugi stručnjaci i gospodarstvenici.

U izjavi za medije zastupnik Plenković rekao je kako je sudjelovao na osnivanju Jadransko-jonske inicijative u Anconi te proteklih godina podržavao stvaranje Strategije EU za jadransko-jonsku regiju. Stoga očekuje da će se u trenutnom formatu s 4 članice EU i 4 zemlje aspirantice na članstvo razvijati snažna suradnja u pripremi projekata financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koji bi pridonijeli pomorskoj suradnji, razvoju turizma, očuvanju kulturne baštine, boljoj prometnoj povezanosti, zaštiti okoliša i korištenju bio-resursa.

Zahvalivši se Hrvatskoj gospodarskoj komori na organizaciji konferencije, zastupnik Plenković istaknuo je da je Hrvatska jedina članica EU koja je podunavska i jadranska zemlja, te stoga ove dvije strategije EU predstavljaju dva prioritetna područja za snažniju vanjskopolitičku, gospodarsku i sektorsku suradnju. Smatra da Hrvatska može jadransko-jonski okvir iskoristiti za jasno profiliranje svoje jadransko-mediteranske dimenzije, angažiraniji pristup prema suradnji i trgovinskim odnosima sa Sredozemnim državama te kao pravi poticaj za razvijanje konkurentnosti. Pritom je potrebna stalna koordinacija i politička potpora kako bi se implementirali projekti u okviru strategije.

U tom smislu, podsjetio je kako je u listopadu u Bruxellesu organizirao Konferenciju o Jadransko-jonskoj strategiji zajedno sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem i nizom stručnjaka koji se u Europskoj komisiji bave makroregionalnom suradnjom.

Naglasio je da će se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu nastaviti snažno zalagati da Jadransko-jonska strategija bude prioritet Europske unije, a posebno pri raspravama o proračunu EU.