Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 3. 2015.

Rasprava ususret 28. sjednici Vijeća UNHRC-a

Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o prioritetima EU-a za 28. sjednicu Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC)

Plenković se uvodno zahvalio povjereniku Hahnu na predstavljenim prioritetima Europske unije za ovogodišnje zasjedanje Vijeća za ljudska prava, te istaknuo kako se ona bitno podudaraju s ključnim porukama Rezolucije Europskog parlamenta koja će se usvojiti. Pozitivnim smatra prisustvo Visoke predstavnice Mogherini na zasjedanju. Istovremeno je pozdravio i aktivnosti Posebnog predstavnika EU-a za ljudska prava Stavrosa Lambrinidisa, kao i aktivnosti Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta. Plenković je mišljenja kako je mehanizam univerzalnog periodičnog pregleda ljudskih prava, u kojima je i sam sudjelovao prije nekoliko godina braneći Izvješće Republike Hrvatske, jedan od ključnih multilateralnih instrumenata pravog i detaljnog nadgledanja ljudskih prava svih država u svijetu.

Iskazao je i posebno zadovoljstvo što je prioritet ove godine situacija u Ukrajini. Osvrnuvši se na izjavu povjerenika Hahna koji je ukazao na veliki broj kršenja ljudskih prava na okupiranim područjima Ukrajine, na nelegalnom i protivno međunarodnom pravu anektiranom Krimu, Plenković je rekao kako je to potrebno isticati jer su od izuzetnog značaja za Europsku uniju, kao i brojna sustavna kršenja ljudskih prava kojih smo svjedoci, a koja se trenutno povode od strane Islamske države u Iraku i Siriji.

Iskazao je i posebno zadovoljstvo što je prioritet ove godine situacija u Ukrajini. Osvrnuvši se na izjavu povjerenika Hahna koji je ukazao na veliki broj kršenja ljudskih prava na okupiranim područjima Ukrajine, na nelegalnom i protivno međunarodnom pravu anektiranom Krimu, Plenković je rekao kako je to potrebno isticati jer su od izuzetnog značaja za Europsku uniju, kao i brojna sustavna kršenja ljudskih prava kojih smo svjedoci, a koja se trenutno povode od strane Islamske države u Iraku i Sriji.