Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 3. 2015.

Plenković: Crna Gora ima našu potporu na putu prema EU

Uoči glasovanja o Izvješću o napretku Crne Gore u 2014. godini, održana je rasprava u kojoj je sudjelovao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

U svom izlaganju Plenković se zahvalio kolegi izvjestitelju Charlesu Tannocku na vrlo kvalitetnom izvješću o napretku Crne Gore u procesu europske integracije. Pritom je dodao kako treba imati na umu činjenicu da je Crna Gora prva zemlja koja pregovara po novoj metodologiji pristupnih pregovora, koja je nastala na temelju iskustva Hrvatske.

Naglasio je kako je izuzetno dobro da su već na početku pregovora, među 16 otvorenih poglavlja, uvrštena i poglavlja 23. i 24. Riječ je o dva ključna - sistemska poglavlja koja trebaju dati povjerenje u funkcioniranje pravnog sustava Crne Gore kao države po europskim standardima, rekao je Plenković. U tom kontekstu  istaknuo je kako je suglasan sa sugestijama koje su iznesene u izvješću, a koje govore o jačanju slobode medija, jačanju demokracije u Crnoj Gori te dijalogu između vlasti i opozicije. Posebno je pozdravio pridruživanje Crne Gore vanjskopolitičkim stajalištima EU jer je u tome sadržano i nastojanje da Crna Gora postane članica NATO-a. Založio se također i za multinacionalni karakter Boke Kotorske i poštivanje manjinskih prava, osobito Hrvata u Crnoj Gori. Crna Gora će imati našu potporu na putu prema Europskoj uniji, zaključio je Plenković.