Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 11. 3. 2015.

Plenković o usvajanju amandmana na rezoluciju o Srbiji

Danas smo podržali rezolucije o napretku Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije

Zadovoljan sam da je većina amandmana koje smo uložili kao zastupnici HDZ-a/HSS-a u dogovoru s izvjestiteljem McAllisterom uvrštena u Rezoluciju o Srbiji (zaštita manjina, pitanje nestalih, poštivanje bilateralnih sporazuma, slučaj Šešelj, poruka Srbiji kao predsjedavajućoj OESS-a u vezi Ukrajine itd.). Zbog naših amandmana i rasprave slučaj Veljka Marića i pitanje problematičnog srpskog Zakona o organizaciji i nadležnostima državnih organa u procesuiranju ratnih zločina, kojim je Srbija proširila jurisdikciju na druge države bivše SFRJ, snažno su emancipirani na europskoj političkoj razini.

Današnjim usvajanjem amandmana EPP-a, na inicijativu zastupnika HDZ-a/HSS-a, na  Rezoluciju o Srbiji uspjeli smo da se od strane Europskog parlamenta po prvi put internacionalizira pitanje spornog Zakona kojim je Srbija na hibridan način - bez presedana u suvremenom međunarodnom i kaznenom pravu - teritorijalno selektivno proširila svoju jurisdikciju na države bivše SFRJ.

Smatram da je ključno da se Srbiju poziva da razmotri ovaj Zakon u suradnji sa susjednim državama, što znači i s Hrvatskom, a uz potporu Komisije u duhu dobrosusjedstva i pomirbe.

Europski parlament je na temelju ove inicijative HDZ/HSS zastupnika otvorio politički prostor povjereniku Hahnu da pomogne u rješavanju ovog ozbiljnog problema, jer ne želimo da se ponovi slučaj Veljka Marića i daljnja pravna nesigurnost hrvatskih državljana.

U višetjednim parlamentarnim i diplomatskim naporima dobili smo potporu 347 zastupnika većinom iz EPP-a, ECR-a i ALDE-a. Sad je na Vladi RH i diplomaciji da intenzivnije pristupe rješavanju ovog problema, zaključio je Plenković.