Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 3. 2015.

Plenkovićevim izvješćem milijun eura potpore begijskoj regiji Hainautu

Europski parlament u Strasbourgu je (s 534 glasa za) usvojio izvješće Andreja Plenkovića o mobilizaciji sredstava Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji belgijskoj regiji Hainaut u iznosu od skoro milijun eura

Plenković je istaknuo kako se njegovim Izvješćem, izrađenom u okviru Odbora za proračun, daje suglasnost za mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji koja će imati konkretan učinak na mnoštvo radnika koji su postali tehnološki višak u sektoru proizvodnje čelika u regiji Hainaut. Podsjetio je kako su 27. rujna 2013. belgijske vlasti podnijele zahtjev za financijski doprinos iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji nakon što je 708 radnika otpušteno zbog zatvaranja postrojenja Dufreco i smanjenja osoblja u postrojenju NLMK. Ukupni financijska pomoć iznosi 981 956 EUR, što čini 50% ukupnog proračuna.

Europski fond za prilagodbu globalizaciji je osnovan kako bi pružio dodatnu potporu radnicima koji su pogođeni posljedicama velikih strukturnih promjena u međunarodnoj trgovini i kako bi im pomogao u reintegraciji na tržištu rada, odnosno pri pronalasku novog radnog mjesta. Prvenstveni mu je cilj pomoći europskim regijama, a u ovom slučaju konkretno regiji Hainaut, gdje je globalizacija imala posebno negativan učinak, s obzirom na to da je u proizvodnji čelika zabilježen ozbiljan gospodarski poremećaj. Pomoću odobrenih sredstava pomoći će se otpuštenim radnicima da se prekvalificiraju kako bi pronašli posao u drugim zanimanjima i sektorima.