Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 3. 2015.

U Dnevniku 3 o europskom putu Bosne i Hercegovine

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, zastupnik Plenković osvrnuo se na izradu Rezolucije EP-a o BiH, novi pristup EU prema BiH, potrebu provedbe reformi i osiguranje jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda za brži europski put BiH

Plenković je istaknuo da nakon britansko-njemačke inicijative novi pristup EU prema BiH stavlja u fokus provedbu reformi kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te u tom pogledu pozdravlja Izjavu institucija vlasti u BiH o opredijeljenosti za reforme. Pritom mora biti zajamčena jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda, što su hrvatski zastupnici u EP i zatražili u podnesenim amandmanima.

Rekao je da se nedavna Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora BiH referira na prošlogodišnju Rezoluciju EP- a, kada je izvjestiteljica bila zastupnica Doris Pack, a koja je obuhvaćala načela federalizma i legitimne zastupljenosti. Ta poruka je svojevrsni acquis stavova EP te stoga i u novoj Rezoluciji na prijedlog izvjestitelja Cristiana Prede (EPP) očekuje sličnu formulaciju. Time se šalje jasna poruka da se u kasnijim razgovorima o ustavnoj reformi BiH osigura konstitutivnost svih triju naroda, osobito Hrvata, koji u dvadesetak godina provedbe Daytonskog sporazuma nisu stekli takvu poziciju.

Ponovivši da upravo hrvatski zastupnici daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini u EP, Plenković smatra da promjena pristupa Europske unije daje veliku šansu političkim liderima BiH, nakon izbora 12. listopada 2014., da ubrzaju europski put.

Rezolucija će biti na dnevnom redu plenarne sjednice EP u travnju, dok će na ovotjednom zasjedanju biti glasovanje o rezolucijama o Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Vodimo računa da naše susjedstvo ide ispravnim putem, zaključio je Plenković.