Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 23. 2. 2015.

Rasprava o TTIP-u

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove, Andrej Plenković predsjedao je dijelom sastanka koji se odnosio na preporuke Europske komisije o pregovorima o Sporazumu o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja

Plenković je u uvodnom izlaganju rekao kako nije pretjerano ako se kaže da je TTIP Sporazum koji predstavlja najznačajniji element u razvoju odnosa EU i SAD u posljednjih nekoliko godina. Naglasio je kako ekonomska korist Sporazuma, zajedno s njegovim potencijalnim utjecajem da se definiraju globalna pravila i standardi, za obje strane pruža prednosti. Dodao je kako su pregovori oko Sporazuma privukli pozornost javnosti zbog nekoliko točaka, kao što je nedostatak transparentnosti te opća bojazan zbog mogućih promjena u europskom pristupu zdravstvenim i sigurnosnim standardima.

U pregovorima o trgovini, uvijek postoji rizik, da se u detaljnijim raspravama o kvotama i  carinama, pravilima i procedurama, izgubi iz vida šira slika o Sporazumu i njegovim prednostima, istaknuo je Plenković. Sporazum predstavlja puno više od smanjenja troškova od nekoliko postotnih bodova i pojednostavljenja postojećih standarda. On predstavlja značajan doprinos budućnosti transatlantskih odnosa i jačanju savezništva Unije sa SAD-a kao najvažnijim međunarodnim partnerom, zaključio je Plenković.