Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 2. 2015.

U emisiji »Paralele« o novom sporazumu iz Minska

Gostujući u emisiji »Paralele« na HTV-u, predsjednik izaslanstva EP-a za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković govorio je o ciljevima novog sporazuma iz Minska

Plenković je istaknuo da su veliku ulogu u postizanju novog sporazuma iz Minska imali njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Hollande koji su založili svoj politički kredibilitet u ime cijele Europske unije. Dodao je da mirovni sporazum ima dva ključna cilja – primirje i decentralizacija.

Očekuje da će se uskoro formirati komisija za izradu novog ukrajinskog ustava na čelu s predsjednikom Vrhovne Rade Groysmanom, koji će sudjelovati sljedeći tjedan u EP-u na prvom sastanku Parlamentarnog odbora za pridruživanje kojem će domaćin biti Plenković. Upravo će ustavna definicija statusta dijelova regija Donjecka i Luganska biti ključna za stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Naglasio je da je zbog više od 5 tisuća žrtava i 12 tisuća ranjenih, te preko milijun prognanika i izbjeglica, kao i velikih materijalnih šteta, nužno da se sporazum dosljedno provodi.

Pozitivnim je ocijenio što se sporazumom predviđa povlačenje svih stranih postrojbi koje su neformalno u Ukrajini. Ponovio je kako je sasvim očita kontinuirana podrška Rusije pobunjenicima na istoku Ukrajine. Kada Moskva odluči da rat bude gotov, bit će gotov. Stoga je bitno da se ukrajinskim vlastima omogući kontrola granica između Ukrajine i Rusije, uz nadzor OESS-a.

Smatra da je neobično što rusko ministarstvo vanjskih poslova proziva hrvatsku ministricu vanjskih poslova zbog nekoliko hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajini, a ministar gospodarstva iz iste stranke samo par dana kasnije vodi izaslanstvo gospodarstvenika na Gospodarski forum u Moskvu, dok istovremeno Rusija nije poslala predstavnika iznad razine veleposlanika na inauguraciju nove predsjednice.

Poručio je da Hrvatska mora biti svjesna članstva u EU i NATO-u, te ponuditi iskustva mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao model za vraćanje okupiranih dijelova Donbasa u ustavnopravni poredak Ukrajine.