Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 2. 2015.

U emisiji Novi dan na N1 TV-u

Zastupnik Plenković gostovao je u emisiji Novi dan voditelja Tihomira Ladišića, u kojoj je govorio o novom sporazumu u Minsku o primirju u Ukrajini, inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, proširenju EU i situaciji u Grčkoj

Plenković je istaknuo da je dogovor u Minsku, koji je postignut snažnim angažmanom Europske unije i njenih predstavnika njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Hollandea, uz prisutnost ukrajinskog predsjednika Porošenka i ruskog predsjednika Putina, znak nade za mir u Ukrajini.

Smatra najbitnijim da se primirje dosljedno provodi, s obzirom na preveliki broj žrtava, prognanika i veliku gospodarsku štetu. Dodao je da se Ukrajini treba pružiti prilika da bude stabilna i demokratska zemlja, koja sama može birati svoj put. Naglasio je da je Rusija nelegalnom aneksijom Krima i potpomaganjem pobunjenika u okupaciji Donbasa izabrala biti rival EU, a ne strateški partner. Smatra više nego neobičnim da rusko Ministarstvo vanjskih poslova proziva hrvatsku ministricu vanjskih poslova zbog nekoliko hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajini, a ministar gospodarstva iz iste stranke idućeg tjedna odlazi na Gospodarski forum u Moskvu, dok su restriktivne mjere EU na snazi, te nitko iz Moskve ne dolazi inauguraciju predsjednice.

Povodom inauguracije prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ocijenio je da je odaziv predsjednika i drugih stranih dužnosnika dobar i primjeren. Ključno je čuti poruke nove predsjednice u kojem smjeru ona vidi razvoj Hrvatske u političkom i gospodarskom smislu. Napomenuo je da dolazak predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića neće zasjeniti inauguraciju predsjednici države koja je ostvarila veliku pobjedu na izborima. Očekuje da će hrvatski dužnosnici u kontaktu s njime razgovarati o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji, pitanju granica i nestalih te o zakonu kojim je Srbija proširila svoju kaznenu juridiskciji na sve države bivše SFRJ.

Podsjetio je da je Europska komisija kazala da u ovom mandatu neće biti proširenja, no Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija, Albanija i Kosovo trebaju predstojeće godine iskoristiti za napredak. Rekao je da države članice poštuju volju grčkih birača iskazanu na parlamentarnim izborima, ali da Grčka mora ispuniti svoje obveze i realno procjeniti može li se vratiti na prijašnje standarde. Istaknuo je da nitko ne želi vidjeti izlazak Grčke iz eurozone.

Ocijenio je da Hrvatska ima veliku priliku kandidirati dobre projekte za povlačenje sredstava iz novog Junckerovog plana za gospodarsku obnovu EU. U tom smislu, izrazio je nadu da će Hrvatska u drugoj godini članstva konačno započeti koristiti mehanizme Unije za bolji gospodarski i socijalni standard građana. Plenković je poručio da nakon inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović očekuje nastavak političkih promjena i uzlaznog trenda HDZ-a