Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 20. 1. 2015.

Razmjena mišljenja s povjerenikom Timmermansom

Na sjednici Odbora za ustavna pitanja zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je u razmjeni mišljenja s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom

Plenković je istaknuo da mu je drago što je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber imenovan posebnim savjetnikom predsjednika Junckera te da će zasigurno nastaviti svoj rad na kvalitetnijem usvajanju zakonskih akata EU-a. Zamolio je ujedno za pojašnjenje uloge nezavisnih stručnjaka pri procjeni učinka propisa EU-a.

Plenković je povjereniku Timmermansu nadalje sugerirao da se sistematizira i ažurira postupak potpore za prevođenje pravne stečevine EU-Europske unije u zemljama koje žele postati njezine članice. Iz iskustva Hrvatske Plenković je naglasio da zemlje u procesu pregovora imaju pred sobom 35 poglavlja, dok su ona za potrebe prevođenja podijeljena na 20 poglavlja. U Hrvatskoj je neažuriran sustav EU-a doveo do toga da je prevedeno više tisuća stranica zastarjelih propisa. Plenković smatra da bi bilo poželjno razmotriti tu situaciju, zato što dokumenti nisu pravovaljano ažurirani nakon velikog proširenja, a mogla bi se uštedjeti znatna sredstva.

Upitao je Timmermansa kako će na rad nove Komisije utjecati teze diplomacija Nizozemske, Velike Britanije i Danske o »Europi samo ondje gdje je zaista potrebna«. Timmermans se zahvalio za sugestije u vezi sa sistematizacijom acquisa te je dodao da će moto rada Junckerove Komisije biti da »Europa bude snažno angažirana na velikim temama, a slabije na manjima«.