Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb, 16. 1. 2015.

O predsjedničkim izborima u »Poligrafu«

Zastupnik Plenković gostovao je u emisiji »Poligraf« Hrvatskoga radija na temu predsjedničkih izbora zajedno sa saborskom zastupnicom Gordanom Sobol, političkim analitičarom Ivanom Rimcem i prof. Robertom Podolnjakom

Plenković je istaknuo da je Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu izbora pobijedila u 14 županija i nizu gradova, dok je u Zagrebu osvojila više od 200 tisuća glasova. To je i veliki uspjeh HDZ-a i koalicijskih partnera. Rezultati pokazuju želju birača za snažnim zaokretom i jasan crveni karton Kukuriku koaliciji, poručio je.

Napomenuo je da je Grabar Kitarović imala jasan program s kojim su se građani mogli identificirati, dok je Josipović previše vjerovao predizbornim anketama i ostao nedorečen u okviru teme ustavnih promjena, koje su predaleko hrvatskim građanima.

Rekao je da je premijer Zoran Milanović pokazao zapanjujuću razinu političke nekulture time što nije uputio čestitku novoizabranoj predsjednici, kao što to nije učinio ni nakon pobjede HDZ-a na europskim izborima. Javnost shvaća da je ovo njegov politički kraj kao premijera i vjerojatno kao predsjednika SDP-a, izjavio je Plenković.

Smatra da je komentar Sandre Petrović-Jakovina o upitnoj ustavnosti rezultata izbora kompletno promašen te nije u skladu s ustavom, zakonom i mišljenjem ustavnopravnih stručnjaka. Takvo tumačenje ostvarivanja potrebne većine za pobjedu onemogućilo bi provedbu predsjedničkih izbora.

Ocijenio je konstruktivnim poziv novoizabrane predsjednice za održavanjem tematske sjednice Vlade o gospodarstvu. Dodao je da će kohabitacija na vlasti ovisiti prije svega o premijeru Milanoviću.

Naglasio je da će se Kolinda Grabar Kitarović sada posvetiti pripremi pozicioniranja u svojim bitnim ovlastima koje ima u zastupanju i oblikovanju vanjske politike, oružanim snagama i obavještajnim službama.

Istaknuo je da samo predsjednica uz europske zastupnike ima univerzalni mandat građana, što joj omogućuje da daje sve inicijative za kvalitetno funkcioniranje insititucija u zemlji.

Snimka emisije