Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2015.

Plenković o situaciji u Ukrajini

Uoči usvajanja Rezolucije Europskog parlamenta o Ukrajini potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o aktualnoj situaciji u toj zemlji

U svom govoru Plenković se zahvalio visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini na izlaganju o glavnim odrednicama njezina angažmana prema Ukrajini. Istaknuo je da cijeni to što je visoka predstavnica već na početku svog mandata posjetila Kijev i na taj način stekla neposredan dojam nakon izbora za Vrhovnu Radu održanih 26. listopada 2014, na kojima je Plenković predvodio promatračku delegaciju Europskog parlamenta. Dodao je da kao predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje izražava sućut ukrajinskom narodu i ukrajinskim vlastima zbog terorističkog napada koji se dogodio u Volnovohi, gdje je poginulo 12 ukrajinskih civila.

Plenković je istaknuo da je to još jedan dokaz da je Ukrajina žrtva agresije i neobjavljenoga hibridnog rata koji vodi Rusija. Smatra da Europska unija mora čvrsto inzistirati na očuvanju teritorijalnog integrititeta Ukrajine, tj. na reintegraciji okupiranih dijelova Donbasa, a istodobno na povratu anektiranog Krima. Kazao je da politiku restriktivnih mjera prema Rusiji treba nastaviti. Ponovio je da bi prilikom reintegracije okupiranih područja bilo korisno poslužiti se iskustvima mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, jer korištenje mirnih sredstava preduvjet je održivog i dugoročnog rješenja u interesu svih ukrajinskih državljana. Kada je riječ o provedbi Sporazuma o pridruživanju, Plenković smatra da prioriteti trebaju biti ustavna i izborna reforma, reforma pravosuđa i uprave te poreznog sustava i energetskog sektora, o kojima će se voditi računa u okviru rada Parlamentarnog odbora za pridruživanje.