Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2015.

Plenković: Važno je osnažiti vanjskopolitički kredibilitet EU-a

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je kao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove u zajedničkoj raspravi o glavnim aspektima i temeljnim izborima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a

Plenković se zahvalio Visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini na cjelovitom predstavljanju prioriteta i glavnom tajniku Europske službe za vanjsko djelovanje Pierru Vimontu na doprinosu u provedbi vanjske politike EU-a u proteklim godinama.

Mišljenja je da pitanje unutarnje sigurnosti nakon nedavnih tragičnih događaja u Parizu postaje jednako važno kao i globalno pozicioniranje Europske unije u skladu s prioritetima koji su definirani u programu rada nove Komisije. Plenković je istaknuo da je u idućih pet godina ključno osnažiti vanjskopolitički kredibilitet Unije. Dodao je da će i on osobno, kao svojevrsni portparol vanjske politike EU-a sa stajališta Europskog parlamenta i šef Izaslanstva za Ukrajinu, nastojati da zajedničke aktivnosti budu koordinirane i koherentne te da se postignu rezultati koji će dovesti do mira i stabilnosti u Ukrajini, koja je trenutno u fokusu Europske unije.