Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2015.

Plenković organizirao panel i prikazivanje filma »Otto i Hrvati«

U kontekstu 23. obljetnice međunarodnoga priznanja Hrvatske potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković organizirao je u Strasbourgu panel-diskusiju i prikazivanje filma »Otto i Hrvati« autora Vanje Vinkovića

Plenković je govorio o doprinosu velikog prijatelja Hrvatske i bivšeg zastupnika u Europskom parlamentu Otta von Habsburga (1912–2011) međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Istaknuo je da je Otto bio predani zagovornik pridruživanja srednjoeuropskih država Europskoj uniji, poglavito onih koje su bile dio Austro-Ugarske Monarhije. Kao član Europskog parlamenta, bio je oštar protivnik komunizma i zalagao se za ujedinjenje Europe. Tijekom Domovinskog rata 90-ih godina dosljedno je branio demokratsko pravo Hrvatske na neovisnost. Plenković je zaključio da je Otto uvijek isticao pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu te je istaknuo da je znatno pridonio pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Otto von Habsburg bio je predsjednik Međunarodne Paneuropske unije od 1973. do 2004. Stoga je o njegovu europskom angažmanu govorio njegov nekadašnji suradnik i zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt, danas predsjednik Njemačke Paneuropske unije, prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije i akademik Mislav Ježić, potpredsjednik Paneuropske unije. Oni su evocirali svoju dugogodišnju suradnju s Ottom von Habsburgom. Govorili su o glavnim akcentima dokumentarnog filma Vanje Vinkovića koji uz ekskluzivan arhivski materijal otkriva niz zanimljivih doživljaja i trenutaka iz političkog djelovanja Otta von Habsburga usmjerenog na dobrobit Hrvatske.