Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 1. 2015.

Reakcija na odluku Haškog suda u slučaju Šešelj

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, izrazio je razočaranje odlukom Raspravnog vijeća Haškog suda kojom je odbijen zahtjev tužiteljstva da se optuženik za ratne zločine Šešelj vrati u Haag

»Izražavam žaljenje zbog odluke Raspravnog vijeća MKSJ-a kojom je odbijen zahtjev tužitelja, a koja, po mom mišljenju, dodatno narušava vjerodostojnost Suda i ostavlja nedvosmislen dojam o dvostrukim kriterijima pri Šešeljevu privremenom puštanju na slobodu.

Iz sadržaja odluke razvidno je da Raspravno vijeće predbacuje tužiteljstvu propust da nije podnijelo žalbu na Nalog o privremenom puštanju na slobodu od 6. studenoga 2014. Smatram da je Raspravno vijeće pogrešno ocijenilo da Šešelj svojim govorom mržnje nije utjecao na svjedoke i žrtve (točka 13) i time prekršio uvjete puštanja na slobodu.

Čini mi se da suci pod dojmom stalne agresivne Šešeljeve retorike tijekom procesa očito ne razumiju ili ne žele razumjeti kakav utjecaj i posljedice ima njegov govor mržnje i njegovo omalovažavanje žrtava i svjedoka – kada ih izgovara s privremene slobode iz Beograda – a pritom vrijeđa vukovarske žrtve na Dan sjećanja.

Napominjem da Tribunal i inače, a posebice kod ovakvih odluka koje se ne tiču samog utvrđivanja krivnje, mora voditi računa i o procesu restorativne pravde na prostoru bivše SFRJ, koji se ozbiljno narušava ratnohuškačkim izjavama. Ovakvim odlukama Sud ne pridonosi ostvarenju ciljeva zbog kojih je osnovan.«

Uz potporu svih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu zastupnik Plenković inicirao je u studenome 2014. rezoluciju EP-a »Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja«, kojom se jasno osuđuje Šešeljeva ratnohuškačka retorika, izostanak reakcije Srbije te se Haški sud poziva da preispita uvjete Šešeljeva privremenog puštanja na slobodu.