Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 12. 2014.

Gostovanje u emisiji »Otvoreno« na HTV-u

Zastupnik Plenković govorio je o ključnim događajima u 2014. i očekivanjima u 2015. zajedno s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom, predsjednikom Matice hrvatskih sindikata Vilimom Ribićem i poduzetnikom Sašom Cvetojevićem

Plenković je istaknuo da Vlada u tri godine mandata nije prepoznala Europsku uniju kao pravnu, razvojnu i ekonomsku zajednicu. Donošenjem »lex Perković« nepovratno je izgubljen kredibilitet Hrvatske kao nove članice EU-a. Preslabom apsorpcijom europskih sredstava nisu iskorištene financijske prednosti članstva. Vlada je propustila šansu za reforme, što pokazuje kontinuiran pad BDP-a, povećana nezaposlenost te prekomjeran proračunski deficit.

Naglasio je da uvjerljiva pobjeda HDZ-a na europskim izborima, sa 107 tisuća glasova više nego na izborima 2013, te loš rezultat predsjednika Josipovića u prvom krugu predsjedničkih izbora pokazuju da su građani razočarani aktualnom vlašću i da žele promjene. Da se program društvene pravednosti predsjednika Josipovića ostvario, Ivan Sinčićne bi postigao takav uspjeh na izborima, ocijenio je.

Pred nama je godina političkih promjena. Buduća će HDZ-ova vlada, za razliku od aktualne, znati pokrenuti strukturne reforme u javnoj upravi i pravosuđu te porezno rasteretiti poduzetnike kako bi poboljšala poslovnu klimu, poručio je Plenković.