Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 16. 12. 2014.

Podrška proračunu EU-a za 2015. i naknadi šteta Hrvatskoj

Zastupnik Plenković, kao član Odbora za proračun EP-a, sudjelovao je u raspravi o proračunu Europske unije za 2014. i 2015. godinu na plenarnom zasjedanju

Plenković se zahvalio svim akterima koji su sudjelovali u pregovorima radi kompromisa o izmjenama proračuna za 2014. i kompromisa za izradu općeg proračuna za 2015. godinu. Pritom je istaknuo kako su pregovori vođeni u drugoj godini aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvira. Mišljenja je da 145 milijardi eura u odobrenim sredstvima za obveze, odnosno 141 milijardi eura za plaćanja predstavlja kvalitetan kompromis koji omogućuje ravnotežu proračunske discipline s jedne i promicanje rasta s druge strane. Pritom je istaknuo rast kao ključni cilj zajedničkih sredstava i redistribucije europskog proračuna. 

Dodao je da se veća pozornost mora posvetiti ispunjavanju već preuzetih obveza, osobito u pogledu plaćanja. Ona se otprije nekoliko godina pokazuju kao krizni aspekt proračuna Europske unije, rekao je Plenković.

Postignuti su i važni dogovori u pogledu Fonda za solidarnost, smatra Plenković, posebice za štete uzrokovane ledom i poplavama što ih je Hrvatska pretrpjela ove godine. Predloženi iznos potpore u ukupnom iznosu od preko 16 milijuna eura pomoći će Hrvatskoj da djelomice sanira štete nastale na stambenim, komercijalnim, komunalnim i infrastrukturnim objektima, zaključio je Plenković.