Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 3. 12. 2014.

Plenković podržao kampanju »Children, Not Soldiers«

Andrej Plenković, u svojstvu potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku, supredsjedao je dijelom sastanka Pododbora za ljudska prava

Glavna tema sastanka bila je "Djeca, a ne vojnici - Kako pružiti bolju zaštiti djeci u oružanim sukobima?". Riječ je o kampanji UN-a i UNICEF-a u kontekstu 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta koju Europska unija i Europski parlament snažno podržavaju. U svom govoru Plenković je naglasio da je u posljednjih 10 godina oko 2 milijuna djece poginulo u oružanim sukobima diljem svijeta te da danas ima najmanje 300.000 djece-vojnika.

Istaknuo je da su promicanje i poštivanje prava djece prioritet politike ljudskih prava Europske unije, u prvom redu kroz zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć. Oni su sastavni dio političkog dijaloga, multilateralne suradnje te informiranja i kampanje za podizanje svijesti o ovom problemu. U tom kontekstu, Plenković se založio za zajednički angažman Europske unije i Ujedinjenih naroda na zaštiti djece obuhvaćene oružanim sukobima u zemljama čije institucije slabo funkcioniraju.