Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 2. 12. 2014.

Ministar Dačić na sjednici Odbora za vanjske poslove

Plenković Dačiću: Ako želite biti vjerodostojni, ne možete ignorirati Šešeljev govor mržnje

Na sjednici Odbora za vanjske poslove održana je razmjena mišljenja s ministrima vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, a u raspravi je sudjelovao i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković posebno je naglasio: "Vidjeli smo jučer brzu reakciju Tužiteljstva Haškog suda (ICTY) na rezoluciju Europskog parlamenta da se povuče nalog o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Govoreći ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću, zastupnik Plenković je rekao: "Ministre, rekli ste da je Europska unija u Srbiji vrlo popularna, nadam se da su isto tako i europske vrijednosti vrlo popularne u Srbiji".

"Javni ratnohuškački govor Vojislava Šešelja nakon njegova povratka u Beograd zahtijeva od reformski orijentirane vlasti u Srbiji jasnu osudu i distanciranje od takvog govora mržnje. No izjave srbijanskih vlasti nije bilo i nedostajala je, a upravo je to bila ključna poruka Europskog parlamenta u prošlotjednoj rezoluciji", poručio je Plenković.

On je dodao da "ako Srbija i njezine vlasti žele biti vjerodostojna zemlja kandidatkinja, a pristup Europskoj uniji pitanje je vjerodostojnosti, i ako želite napredovati u pristupnim pregovorima, ne možete ignorirati i ne ograditi se ni distancirati od retorike koja Srbiju vraća natrag za dvadeset godina".

"Šešelj je privremeno pušten pogreškom Haškog suda, ali vi se oko ovog pitanja morate očitovati", zaključio je Andrej Plenković, inicijator rezolucije Europskog parlamenta kojom je prošloga tjedna velikom većinom glasova ova institucija Europske unije pozvala srbijanske vlasti da se ograde od javnih nastupa Vojislava Šešelja i pozvala Haaški sud da preispita svoju odluku o privremenom puštanju na slobodu optuženika koji je svojim ratnohuškačkim javnim nastupima još jednom otvorio rane žrtava rata i agresije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.