Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 12. 2014.

Plenković za »Studio 4« komentirao zahtjev tužiteljstva MKSJ-a

Ratnohuškačka retorika optuženog ratnog zločinca Šešelja nakon njegovog povratka u Beograd je ozbiljan problem

Rezolucijom Europskog parlamenta pokazali smo da 2014. vraćanje nedopustivih izjava, uvreda, ponižavanja žrtava te prijetnji svjedocima i jasnog neposluha prema Hagu jednostavno ne može proći u okviru europskih institucija, a posebno u EP-u, u kojemu su i izabrani hrvatski zastupnici poručio je Plenković.

Ovom rezolucijom, o slučaju optuženog ratnog zločinca Šešelja, te uz potporu EPP-a i snažan angažman svih hrvatskih zastupnika, pokazali smo vidljiv utjecaj među kolegama u Bruxellesu, odnosno Strasbourgu, smatra Plenković.

Ocjenjuje kako je svatko reagirao u svom području djelovanja i sukladno mogućnostima za ono za što ima mandat. Dodao je kao je dobro, da se nije pristalo na inicijalne reakcije vlasti u Hrvatskoj, posebno ministrice vanjskih poslova koja je rekla da bi bilo ispod časti hrvatskih institucija da se očituju po ovom pitanu, budući da je na kraju došlo i do angažmana Hrvatskog sabora s Deklaracijom i do drugih institucija.

U podnesku Haškoga tužiteljstva praktički svi argumenti koji su korišteni i elaborirani, u cijelosti su identični s argumentima koji su korišteni u rezoluciji EP, a to je da je Šešelj svojim ponašanjem, osim govora mržnje, direktno prekršio dva uvjeta postavljena pri puštanju na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga, smatra Plenković.

Dodaje kako je učinak Rezolucije brzo ostavren, jer Tužiteljstvo sada sa svojom inicijativom nastoji povratiti vjerodostojnost samom Tribunalu koja je bila bitno narušena odlukom koja nije u skladu sa standardima privremenog puštanja na slobodu, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je u slučaju Šešelj riječ o izostanku adekvatne i političke reakcije i pravnog odgovora srpskih vlasti. Plenković smatra da Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, odnosno država koja je pred otvaranjem pristupnih pregovora, mora smoći snage i vrlo jasno osuditi ratnohuškačku retoriku Šešelja. Ne može se biti uvrijeđen i iznenađen rezolucijom EP-a – tu nema ničeg iznenađujućeg – niti generalizirati da su svi počinili zločine itd. Ovdje Srbija - ako kani u Europu prihvaćajući standarde - mora biti vrlo jasna i eksplicitna. Plenković se nada da će Raspravno vijeće prihvatiti zahtjev Tužiteljstva te da će vrlo brzo naložiti srpskim vlastima da transferiraju Šešelja u Haag.