Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 12. 2014.

Plenković o zahtjevu za povratak Šešelja u Haag

U intervjuu za Dnevnik RTL-a Plenković je pozdravio brzu reakciju Haaškog tužiteljstva, koje je zatražilo vraćanje optuženog ratnog zločinca Šešelja u Haag nakon usvajanja rezolucije EP-a »Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja«

Plenković je ocijenio da su argumenti iz podneska glavnog tužitelja Haaškog suda Sergea Brammertza istovjetni s argumentima iz rezolucije Europskog paralamenta. Time se očituje politička snaga i utjecaj Europskog parlamenta na druge međunarodne institucije in potvrđuje ispravnost djelovanja.

Ponovio je kako su ciljevi rezolucije EP-a osuditi Šešeljevo nedopustivo ponašanje, prozvati Srbiju za neadekvatnu političku i pravnu reakciju te upozoriti Haaški sud. Poručio je da je bitno što Hrvatska nije ostala na inicijalnim reakcijama ministrice vanjskih poslova, koja je htjela ignorirati Šešeljevu ratnohuškačku retoriku.

Plenković se nada da će i Sud u novim okolnostima slijediti stav tužiteljstva te brzo reagirati i odlučiti o vraćanju Šešelja u Haag. (Podsjetio je na slučaj generala Markača iz 2007, koji je zbog minornog kršenja uvjeta puštanja na slobodu u roku od 8 dana vraće u pritvor u Haagu.) 

Plenković smatra da je Šešelj govorom mržnje zasigurno prekršio i odredbe srpskih zakona, te da su srbijanske institucije već trebale reagirati. Očekujemo od srbijanskog ministra Ivice Dačića primjerenu reakciju na sutrašnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, zaključio je Plenković.