Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 1. 12. 2014.

Izvješće o parlamentarnim izborima u Ukrajini

Kao voditelj promatračke misije EP-a na izborima u Ukrajini 26. listopada, zastupnik Plenković pripremio je izvješće o izborima koje je uputio predsjedniku EP-a Martinu Schulzu

Plenković je istaknuo da su parlamentarni izbori, unatoč teškoj sigurnosnoj situaciji, prošli mirno i u skladu s međunarodnim standardima, uz izlaznost građana od 52%. Napomenuo je da je najviše mandata u novoj Vrhovnoj Radi pripalo Bloku predsjednika Porošenka i Narodnoj fronti premijera Jacenjuka, iza kojih slijede Samopomoć gradonačelnika Lavova Sadoviya te Batkivščina bivše premijerke Timošenko.

Ukrajina se u tri navrata jasno opredijelila za europski put – Euromajdan, izbor Porošenka za predsjednika i uvjerljiva pobjeda proeuropski orijentiranih stranaka na parlamentarnim izborima, poručio je.

Dodao je da će Vrhovna Rada po prvi put biti sastavljena s 27 zastupnika manje budući da se izbori nisu mogli održati u dijelovima regija Donjecka i Luganska te na Krimu, što ne umanjuje legitimnost izbora, jer je prema ukrajinskom ustavu dovoljno da bude izabrano 300 zastupnika. Nelegalne izbore održane 2. studenoga u dijelu regija Donjecka i Luganska nisu priznale ukrajinske vlasti, kao ni EU ni SAD.

Naglasio je da su glavni izazovi pred Ukrajinom očuvanje teritorijalnog suvereniteta i reintegracija okupiranih teritorija u ustavni poredak zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija nelegalno anektirala. Od nove vlasti očekuje se i da ponudi mjere za ekonomski oporavak te pokrene reforme u području vladavine prava, pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Plenković je iznio i preporuke promatračke misije Europskom parlamentu u pogledu snažnijeg dijaloga i suradnje s Vrhovnom Radom tijekom provedbe europski orijentiranih reformi, koji bi bili dio širih napora Europske unije prema konsolidaciji demokracije u Ukrajini.