Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 1. 12. 2014.

Plenković s visokom predstavnicom Mogherini

Na sasatanku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je razmjena mišljenja s visokom predstavnicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković izrazio je očekivanje da će nova visoka povjerenica za vanjsku politiku uspješno koordinirati ministre i nadležne povjerenike te osnažiti vanjskopolitički kredibilitet Europske unije. Zanimao se za predstojeći posjet Mogherini i Hahna Sarajevu (predviđen za 5. prosinca) koji bi trebao unijeti novu dinamiku u europski put Bosne i Hercegovine, osobito u vezi sa stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Podsjetio je na prošlotjednu uravnoteženu i jasnu rezoluciju Europskog parlamenta »Srbija - slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja« te dodao da je glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Brammertz danas reagirao na crti argumenata EP-a, sa zahtjevom da se Šešelj vrati u Haag.

Plenković je rekao da će za vanjsku politiku Unije biti ključan snažniji angažman glede zamrznutih konflikata, kakvi postoje u Gruziji i Moldovi, a u posljednje vrijeme i u Ukrajini. Zanimao se za komentar parlamentarnih izbora u Moldovi.