Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 11. 2014.

Na obilježavanju 10 godina rada Akademije za politički razvoj

Zastupnik Plenković sudjelovao je na panelu »Europska budućnost Hrvatske – uloga APR-a« povodom obilježavanja 10. obljetnice Akademije za politički razvoj

Uz zastupnika Plenkovića, na panelu je govorila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, guverner HNB-a Boris Vujčić i predsjednik uprave tvrtke Philip Morris Zagreb Branislav Bibić. Sudionici skupa bili su polaznici Akademije, predstavnici diplomatskog zbora, gospodarstvenici, novinari i drugi.

Plenković je istaknuo da su prioriteti za pokretanje gospodarskog rasta i razvoja u Hrvatskoj predvidljiv pravni i porezni okvir, učinkovita javna uprava te nastavak rada na suzbijanju korupcije i transparentnijoj javnoj nabavi. Očekuje da će razdoblje prvog desetljeća članstva u Europskoj uniji biti ključno za dostizanje tih standarda.

Govoreći o potrebi cjelovite reforme javne uprave, Plenković je napomenuo da treba voditi računa o tome da je Hrvatska i dalje u fazi izgradnje političke kulture i odgovarajućih institucija. Smatra da službenici na svim razinama upravljanja moraju biti kompetentni, obrazovani i profesionalni, a jedan dio državne uprave mora biti nepromjenljiv i neovisan o promjeni političke situacije u zemlji.

Naglasio je da je kao zastupnik održao niz predavanja mladima o potrebi angažmana u izvankurikularnim aktivnostima, kako bi uz završetak stidija u roku laše postigli svoje ciljeve. Dodao je da su HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pružili priliku za rad brojnim mladim kolegama kako bi izgradili novu generaciju koja će konkurirati na europskom tržištu rada.