Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 5. 2011.

Program Kultura 2007–2013.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković govorio je u ponedjeljak, 9. svibnja 2011. na otvaranju skupa Program Kultura 2007–2013: Kultura u pokretu, iskustva i mogućnosti, koji se održava u Muzeju Mimara

Skup je otvorio ministar kulture Jasen Mesić, a uvodnu riječ održao je i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren. Državni tajnik Plenković izrazio je posebno zadovoljstvo sudjelovanjem na skupu posvećenom uspješnim projektima u okviru programa Europske unije Kultura 2007.-2013., na Dan Europe, kada se obilježava 61. obljetnica Schumanove deklaracije. Istaknuo je da je kultura područje u kojem se može upotrijebiti geslo Europske unije »Ujedinjeni u različitosti«, koje je jasan simbol ujedinjene Europe.

Državni tajnik Plenković izvijestio je nazočne i o aktivnostima vezanima za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo u ovoj završnoj etapi pristupnoga procesa. Upoznao ih je također s nastojanjima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija da jasnim i prepoznatljivim informacijama odgovori na pitanja o konkretnim promjenama koje donosi članstvo u Europskoj uniji.

Na Bundeku održan koncert »Ritam Europe«

U okviru obilježavanja Europskog tjedna u subotu, 7. svibnja na Bundeku je održan koncert »Ritam Europe« na kojem su posjetitelje, njih više od deset tisuća, koncertnom izvedbom zabavili TBF, Elemental i i Picksiebneri te gosti iz Europske unije - bendovi Doyobe iz Austrije, GMBisGeryMendes iz Nizozemske i Balkan Fanatik iz Mađarske. 

U okviru zabavno-edukativnog programa koji je održan u poslijepodnevnim satima, grupe učenika iz osnovnih škola Zagreba i Zagrebačke županije scenskim su nastupom predstavile zemlje članice Europske unije. Mališane i njihove roditelje zabavljao je i Jacques Houdek pjesmama s CD-a »Poleti pjesmom do Europe”. Ovom su prilikom i najmlađi posjetitelji imali prilike saznati nešto više o Europskoj uniji kroz likovne i druge radionice ili sudjelovati u zabavnim nagradnim igrama, dok su se odrasli mogli informirati na info štandovima Delegacije Europske unije u Republiic Hravtskoj, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i zemalja članica EU-a. Događanje je privuklo više tisuća građana koji su i ovom prilikom mogli iznijeti svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja EU, institucija EU-a (Parlamenta, Komisije i Vijeća) te navesti pitanja vezana za EU o kojima bi željeli doznati više informacija putem »EU poštanskog sandučića«.