Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 13. 11. 2014.

Plenković o situaciji u Republici Moldovi

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u zajedničkoj raspravi o Moldovi tijekom plenarnog zasjedanja u Bruxellesu

Plenković se zahvalio predsjedniku moldovskog Parlamenta Igoru Cormanu na sudjelovanju, litvanskom kolegi Auštrevičiusu, izvjestitelju, te povjereniku Hahnu na angažmanu. U svom izlaganju naglasio je da je za kredibilitet vanjske politike EU iznimno bitan portfelj povjerenika Hahna – politika susjedstva i pregovori o proširenju. U tom kontekstu smatra da je i Sporazum o pridruživanju između EU i Republike Moldove veoma važan. Dodao je da se Sporazum mora promatrati u širem kontekstu nastojanja Moldove da bude ne samo dio europskog susjedstva nego i sudjeluje u njezinu proširenju.

Plenković smatra da je relevantan i trenutni regionalni kontekst u kojemu se današnja rasprava odvija – agresija na Ukrajinu te zamrznuti konflikt u Pridnestrovlju. Treba da budemo jedinstveni i da moldovski narod samostalno odluči o svojoj strateškoj orijentaciji, i u tom smislu očekujem pobjedu proeuropskih snaga na predstojećim parlamentarnim izborima, zaključio je Plenković.