Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 12. 11. 2014.

Plenković na konferenciji Zaklade Hanns Seidel o proširenju EU

Zastupnik Plenković održao je izlaganje na konferenciji »EU, Zapadni Balkan i regionalna stabilnost« koju je organizirala Zaklada Hanns Seidel

Glavna tema konferencije bila je politika proširenja EU, a osobito proces pristupanja Makedonije.  Na konferenciji su govorili ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, zastupnici u Europskom parlamentu Markus Ferber i Alojz Peterle te direktorica u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandra Cas Granje. 

Plenković je govorio o kontekstu politike proširenja EU i politike susjedstva te odgovornoj zadaći i izazovima za novog povjerenika Hahna. Vjerodostojnost Unije kao globalnog aktera nakušnji je u pogledu učinkovitosti mjera i instrumenata EU u njezinu najbližem susjedstvu. Plenković je podržao europski put Makedonije te se zauzeo za dogovor o pitanju njezina imena, a također za otvaranje pregovora o pristupanju Uniji. Podsjetio je na to da je cilj politike EU spram država jugoistoka Europe uspostava stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta. Bitno je da države jugoistoka Europe prionu na borbu protiv korupcije, jačanje konkurentnosti, konsolidiranje proračuna te na prilagodbe acquisu. Istaknuo je ujedno svoju snažnu podršku Bosni i Hercegovini i želju da nakon izbora Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što prije stupi na snagu.