Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar | 9. 4. 2013.

Skup u Vukovaru za nas je dosada najemotivniji događaj

Hrvatska, kao stara europska država, može samo obogatiti Europsku uniju svojom kulturom, ljepotom i poviješću

Kandidati HDZ-a za Europski parlament Ivana Maletić, Krševan Antun Dujmović, Zdravko Krmek, Andrej Plenković i Zdravka Bušić su u obilasku Vukovarsko-srijemske županije posjetili Vinkovce i Vukovar.

U Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST u Vinkovcima, dobrodošlicu su im poželjeli župan Božo Galić, zamjenik župana Željko Cirba, pročelnica za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Gabrijela Žalac i predstavnici lokalnih agencija iz svih dijelova županije.

Agencija je uspješno potpisala 15 sporazuma, od kojih je najvažnija Dunavska strategija, i povukla oko 115 milijuna eura iz europskih fondova. Predstavnici HRAST-a istaknuli su kako žele biti uključeni u europske projekte i inicijative koje će unaprijediti ovu županiju. " Moguće je povući još više sredstava iz fondova Europske unije. Vi, mladi kadrovi, trebate pomoći gradu i županiji kako bi dostigli razinu razvoja koju su zaslužili", rekao je Vinkovčanin Zdravko Krmek.

Nakon posjeta Agenciji, kandidati su svoje programe predstavili na predizbornom skupu. Na skupovima u Vinkovcima i Vukovaru, uz župana i zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije podržali su ih i potpredsjednik sabora Tomislav Čuljak, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, kandidat za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Vinkovci Luka Burilović i predstavnici koalicijskih partnera.

"Nadam se da će kandidati za Europski parlament dostojno zastupati ovu staru europsku državu koja može samo obogatiti Europsku uniju svojom kulturom, ljepotom i poviješću", poručio je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Krmek je rekao kako su ulaganja u poljoprivredu i zapošljavanje mladih od velike važnosti za ovaj kraj Hrvatske koji se suočio sa stagnacijom gospodarstva i iseljavanjem mladog stanovništva. Istaknuo je i kako će jedna od prvih investicija financiranih iz europskih fondova biti izgradnja vinkovačke obilaznice. "Vinkovci su razvijen grad s bogatom kulturnom baštinom. Oni su najstariji grad u Europi i borit ćemo se da dobiju svoje zasluženo mjesto među gradovima Europske unije", zaključio je Krmek.

Dujmović je naglasio kako su sve regije Hrvatske jednako bitne, ali u gradovima u kojima se branila Hrvatska, pobjeda HDZ-a je od presudne važnosti. " Naša stranka je jača nego ikad. Imamo kompetentne ljude i kadrove. HDZ nije alternativa, on je jedina opcija za Hrvatsku. Da nije bilo snažnog HDZ-a ne bi bilo ni pobjede u Domovinskom ratu, ulaska Hrvatske u NATO i ne bi bi bilo Hrvatske u Europskoj uniji", rekao je Dujmović u prepunoj vinkovačkoj dvorani.

Predstavljanje kandidata u Vukovarsko-srijemskoj županiji završeno je skupom u Vukovaru.

Župan Božo Galić je istaknuo kako preduvjeti za uvođenje ćirilice još nisu stvoreni i kako je Vukovar grad kojemu je napokon potreban miran suživot. "Ovdje se ginulo za Hrvatsku. Dogodile su se brojne tragedije. Sada se moramo boriti na drugi način, protiv nesposobne vlade i nesposobnog vodstva grada", rekao je Galić.

Zdravka Bušić se prisjetila ranijih hrvatskih međunarodnih uspjeha u kojima je aktivno sudjelovala uz dr. Franju Tuđmana. "1996. godine nije bilo lako, ali smo uspjeli i primljeni smo u Vijeće Europe. Uspjet ćemo i sada u lobiranju i zagovaranju hrvatskih interesa u Europskoj uniji", rekla je Bušić.

Ivana Maletić je istaknula kako je vladajuća koalicija Hrvatsku pretvorila u tragača za kreditima, zajmovima i velikim nepostojećim investitorima. " Kada se prisjećamo prvog hrvatskog predsjednika, Kukuriku koalicija kaže da se vraćamo u prošlost. Ratnu agresiju ni ne spominju. Smatraju da bi se trebalo sramiti prošlosti i bojati budućnosti. Mi to ne želimo. Želim ponovno vidjeti jaki i veliki Vukovar kao kada je bio drugi najrazvijeniji grad u Hrvatskoj", rekla je Maletić.

Skup je svojim govorom zaključio Andrej Plenković. "Skup u Vukovaru za nas je dosada najemotivniji događaj, jer simbolika grada heroja, simbolika Vukovara, iznad svega je što itko od nas može doživjeti igdje u Hrvatskoj. Iznimno je važno da Hrvatska demokratska zajednica sa svojim koalicijskim partnerima na ovim izborima dobije većinsko povjerenje birača jer ima kvalitetan program i zaslužna je za članstvo u Europskoj uniji. Unija je izgrađena na idejama pomirenja, izgradnje povjerenja i solidarnosti. A sve te ideje bile su utkane u proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, koji je zahvaljujući državničkoj mudrosti predsjednika Tuđmana osigurao teritorijalni integritet Republike Hrvatske bez novih žrtava", rekao je Plenković.