Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 10. 2014.

Plenković za švicarski radio o izborima u Ukrajini

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Ukrajini, prvi dojmovi voditelja promatračke misije Europskog parlamenta Andreja Plenkovića za švicarski radio

Plenković je izjavio da nakon konzultacija s članovima delegacije može reći da su izbori održani u mirnom ozračju te u skladu s ukrajinskim zakonom i međunarodnim standardima. Govoreći o bojkotu izbora na istoku zemlje, Plenković je napomenuo da se takav ishod očekivao. Ukrajinski parlament – Vrhovna Rada – ima 450 zastupničkih mjesta. Na Krimu, koji je anektirala Rusija, te u dijelovima regija Donjecka i Lugansa, Ukrajinska vlada nije mogla organizirati izbore, što je rezultiralo s 27 zastupnika manje. Ukrajinski ustav predviđa međutim da parlament ima najmanje 300 zastupnika, pa će njegov novi sastav biti legitiman.

Na pitanje hoće li izbori dovesti do mira u Ukrajini Plenković je odgovorio da su u Ukrajini donesene dvije važne odluke: prva je europski put, koji treba poštivati i podržati, a druga je mir i poštivanje obveza što proizlaze iz Sporazuma iz Minska. Novi sastav ukrajinskoga parlamenta znači političku stabilnost i vladu koja će nastaviti s reformama i mirnom reintegracijom teritorija. 

Kada je riječ o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji, Plenković smatra da je ukrajinski put prema Europi neprijeporan. U kontekstu politike susjedstva i proširenja EU jasno je da se aspiracije i europske ambicije Ukrajine trebaju uzeti u obzir. No u ovom trenutku prioritet je provedba Sporazuma o pridruživanju, koji je potpisan prije nešto više od mjesec dana uz istodobnu ratifikaciju u Europskom parlamentu i Vrhovnoj Radi, zaključio je Plenković.

Prilog možete poslušati ovdje (MP3)