Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 10. 2014.

Podrška radu Hrvatske mreže protiv siromaštva

Na poziv predsjednika udruge Nina Žganeca zastupnik Plenković upoznao se s radom Hrvatske mreže protiv siromaštva, koja skrbi o ranjivim i isključenim društvenim skupinama

Cilj je rada te organizacije da, u suradnji s Europskom mrežom protiv siromaštva, nizom inicijativa utječe na iskorijenjivanje siromaštva, u skladu s ciljevima Strategije Europe 2020.

Plenković je napomenuo da se utjecaj zastupnika u Europskom parlamentu najviše očituje u zakonodavnim aktivnostima u smislu donošenja uredaba i direktiva te planiranja raspodjele proračunskih sredstava. Budući da je Hrvatska po nezaposlenosti mladih te siromaštvu i socijalnoj isključenosti među najgorima u Europskoj uniji, rješavanje tih problema mora postati prioritet u raspravama na političkoj sceni, smatra Plenković.

Poručio je da EU svojim članicama nudi niz fondova s konkretnim proračunskim sredstvima, poput Fonda za prilagodbu globalizaciju, Jamstva za mlade i drugih, pomoću kojih se želi osigurati prekvalifikacija ljudi, reintegracija na tržište rada i zapošljavanje. S predstavnicima Hrvatske mreže protiv siromaštva Plenković je dogovorio nastavak komunikacije i suradnju u budućim inicijativama.