Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 10. 2014.

Prilagodba Sporazuma o pograničnom prometu između RH i BiH

Zastupnik Andrej Plenković uputio je pitanje Europskoj komisiji u vezi s prilagodbom Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale su 19. lipnja 2013. u Bruxellesu sporazum koji je trebao omogućiti normalan protok ljudi i robe u pojasu do pet kilometara s obje strane granice nakon što Hrvatska postane članicom EU-a, s mogućnošću da se taj pojas poslije proširi do 30 kilometara. Sporazumom nisu obuhvaćeni građani koji nemaju prebivalište unutar pet kilometara uz granicu, ali se redovito koriste zemljištem s druge strane granice (oni koji su udaljeni samo nekoliko stotina metara, ali i oni koji se redovito vraćaju na svoje seoske posjede, iako im je prebivalište u udaljenijem gradu). Plenković je mišljenja da odbijanje da se tim građanima izda propusnica otežava prelazak granice i korištenje obradivih zemljišta.

Plenković je Komisiji postavio pitanje koje prilagodbe Sporazuma može preporučiti u skladu sa schengenskim acquisom kako bi se postiglo rješenje kojim bi se obuhvatili relevantni hrvatski i bosanskohercegovački građani te im se rad i život učinio kvalitetnijim.

Europska komisija pismeno će odgovoriti na zastupnikovo pitanje u roku od 3 do 6 tjedana.