Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 10. 2014.

Program ERASMUS+ i socijalna uključivost

Andrej Plenković uputio je pismeni upit Europskoj komisiji u vezi s mogućnostima sudjelovanja studenata slabijega imovinskog stanja u programu Erasmus+

Unatoč povećanju sredstava namijenjenih tome novom programu u odnosu na prošli Višegodišnji financijski okvir – dodijeljeno mu je 14,7 milijardi eura – ona ipak ostaju prilično niska s obzirom na životni standard u pojedinim državama članicama Unije, smatra Plenković. Dodaje da podaci Europske komisije pokazuju da je prosječna financijska pomoć studentu u akademskoj godini 2012–2013. iznosila 253 € mjesečno. U svojem upitu naglasio je kako je bivša zastupnica Doris Pack prošle godine zaključila da Erasmus zapravo nije »za sve« jer se samo stidenti s dodatnim financijskim poticajem mogu uključiti u program te da će, bez obzira na njezine napore, Erasmus+ ostati program za »financijsku elitu«.

Plenković drži da treba snažnije potaknuti uključivanje studenata koji ne mogu sudjelovati u programu bez dodatnih vlastitih novčanih sredstava. Stoga je upitao smatra li Europska komisija da bi povećanje stipendija u programu Erasmus+ bilo potrebno kako bi se uključile i »ranjive« skupine studenata te da li raspolaže dodatnim mjerama koje bi uravnotežile udjel studenata slabijega socioekonomskog statusa u tom projektu.

Europska komisija pismeno će odgovoriti na zastupnikovo pitanje u roku od 3 do 6 tjedana.