Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 8. 10. 2014.

Intervju za Ukrinform o odnosima Europske unije i Ukrajine

U svojstvu predsjednika Izaslanstva  Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom zastupnik Andrej Plenković govorio je o situaciji u zemlji, mirovnom planu predsjednika Porošenka, radu izaslanstva EP-a za odnose između EU i Ukrajine te o financijskoj pomoći Ukrajini

Zastupnik Plenković istaknuo je da je glavni cilj Europske unije uspostava mira i političko rješenje krize uz poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine. Smatra da EU nakon protokola i memoranduma iz Minska treba sudjelovati u širim naporima međunarodne zajednice da postigne stabiliziranje situacije i prekid vatre.

Istaknuo je tri ključna aspekta uoči parlamentarnih izbora 26. listopada: 1) provedbu mirovnog plana predsjednika Porošenka; 2) trilateralni dogovor EU, Ukrajine i Rusije o 14-mjesečnoj odgodi primjene zone slobodne trgovine između EU-a i Ukrajine; 3) daljnju financijsku pomoć EU Ukrajini od 11 milijardi eura za provođenje reformi i stabilizaciju.

Plenković je napomenuo da će Izaslanstvo Europskog parlamenta za odnose EU-a i Ukrajine poslati snažnu političku poruku solidarnosti i podrške Ukrajini te kroz otvoren parlamentarni dijalog pratiti proces prihvaćanja europskih standarda u Ukrajini, provedbu reformi i prilagođavanje ukrajinskog zakonodavstva europskoj pravnoj stečevini.

Naglasio je da je europska vanjska politika jedinstvena i vjerodostojna jer su se u slučaju Ukrajine našle na kušnji politike susjedstva, proširenja, energetike i odnosa s Rusijom. Plenković je pojasnio da Ukrajina u skladu s člankom 49 Lisabonskog ugovora ima pravo zatražiti članstvo u EU te da se trenutno treba usredotočiti na provedbu Sporazuma o pridruživanju.

Intervju na engleskom, ukrajinskom i ruskom