Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 8. 10. 2014.

Europska unija treba nastaviti podršku Ukrajini

Plenković: Europski parlament donijet će hitne odluke da bi osigurao pravodobno produljenje autonomnih trgovinskih mjera prema Ukrajini

Danas, 8. listopada izaslanstvo Europskog parlamenta u Odboru za parlamentarnu suradnju EU–Ukrajina održalo je svoju prvu radnu sjednicu nakon konstituirajuće od 8. rujna. Članovi Izaslanstva raspravljali su o stanju u Ukrajini i trenutnom stanju odnosa EU-a i Ukrajine. Razmijenili su stajališta s Kostiantynom Yelisieievom, veleposlanikom Ukrajine pri EU, Peterom Balasom, šefom skupine Europske komisije za potporu Ukrajini, i Dirkom Schuebelom, šefom odjela za Istočno partnerstvo u Europskoj službi za vanjske poslove. Raspravljalo se o svim aspektima političke, sigurnosne, ekonomske i financijske situacije u Ukrajini.

Članovi Izaslanstva izrazili su svoju solidarnost i snažnu podršku Ukrajini te naglasili da se njezina teritorijalna cjelovitost mora poštovati. Izaslanstvo će pratiti proces europski orijentiranih reformi u Ukrajini te pozdravlja privremenu primjenu Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, kao i budući zajednički rad u Parlamentarnom odboru za pridruživanje.

Kao što je naglasio predsjednik Izaslanstva Plenković uz odobravanje svih članova Izaslanstva, prioritet je Europskog parlamenta da po ubrzanom postupku odluči o produljenju autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu. Te su mjere podjednako ekonomska i politička potpora u situaciji u kojoj je Ukrajina suočena s ozbiljnim gospodarskim i političkim izazovima, stoga Europski parlament treba hitno razmotriti to pitanje već na idućoj plenarnoj sjednici u listopadu.

Priopćenje EPP-a (na engleskom)