Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Đakovo/Našice | 7. 4. 2013.

Gradovi i županije prepoznali su važnost EU fondova

Kandidati HDZ-a za Europski parlament Andrej Plenković i Ivana Maletić u obilasku Osječko-baranjske županije posjetili su Đakovo i Našice

Kandidati su dan započeli svetom misom u katedrali Sv. Petra i druženjem s građanima na glavnom trgu u Đakovu. Druženje s građanima nastavljeno je i u Našicama gdje su se nazočnima obratili kandidati Maletić i Plenković, te gradonačelnik Krešimir Žagar, general Mladen Mikolčević, kandidat za župana Goran Ivanović - Lac i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Davorin Bubalović.

"Hrvatskoj ne trebaju političke opcije koje za svoje neznanje i nekompetenciju krive poduzetnike. Ostanite hrabri, puni ideja i recite ne neradu i aroganciji na izborima za Europski parlament, a zatim i na lokalnim izborima. Pokrenimo našu Hrvatsku", poručila je Maletić.

Plenković je naglasio važnost europskih izbora budući da je Europski parlament i hrvatski parlament, s obzirom na činjenicu da hrvatski građani od sada, uz zastupnike u Hrvatski sabor, imaju pravo birati i zastupnike u Europski parlament. Stoga je, istaknuo je, važno stjecanje navike i kulture sudjelovanja u demokratskim procesima odlučivanja na europskoj razini, što hrvatski građani ostvaruju i preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu.

Plenković je dodao da su sve hrvatske županije, gradovi i općine prepoznali važnost uloge europskih fondova u razvoju lokalnih zajednica. "Europarlamentarci će služiti kao most između građana i europskih institucija. Ti zastupnici bit će poluga približavanja europskih tema hrvatskim građanima, gradonačelnicima i županima. Načelo supsidijarnosti, kao opće načelo Europske unije, nalaže donošenje odluka koje su bliske građanima", pojasnio je Plenković.

Plenković je pozvao birače da ne rasipaju svoje glasove na liste bez utjecaja koje neće dobiti nijednog zastupnika, već da glasom za Listu 12 glasuju korisno. Podsjetio je na činjenicu da će snaga HDZ-ovih zastupnika biti znatno uvećana zahvaljujući činjenici da je HDZ član Europske pučke stranke, najbrojnije i najutjecajnije političke skupine u Europskom parlamentu, na čiju potporu HDZ može računati.