Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 29. 9. 2014.

Saslušanje povjereničkog kandidata Nevena Mimice

Plenković Mimici: »Osigurajte koherentnost razvojne politike s ukupnom vanjskom politikom EU«

Pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta održano je saslušanje Nevena Mimice, hrvatskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za međunarodnu suradnju i razvoj. U saslušanju je sudjelovao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković.

Plenković je podsjetio na to da je prije godinu i pol dana također postavio pitanje povjereniku Mimici, kada je potonji bio kandidat za povjerenika za zaštitu potrošača. Kao zanimljivost europske politike Plenković je napomenuo da su on i povjerenik Mimica bili na suprotnim stranama u nedavnim izborima za Europski parlament, dok povjerenik Mimica danas radi u timu tadašnjeg EPP-ova »Spitzenkandidata« Junckera. Dodao je da bi novi portfelj međunarodne suradnje i razvoja mogao više odgovarati povjereniku Mimici s obzirom na njegovu dosadašnju karijeru.

Konstatiravši da je predsjednik Juncker zatražio od povjerenika Mimice da pridonese radu visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini, Andrej Plenković pitao je u ime Odbora za vanjske poslove kako Mimica namjerava osigurati koherentnost razvojne politike i ukupnih vanjskih poslova Unije. Ujedno se posebno zanimao za razvojnu politiku te njezin srednjo- i dugoročni doprinos usklađenom djelovanju Unije u kontekstu aktualnih kriza u Siriji i Iraku, situacije u Libiji i posebno suočavanja s izazovima i prijetnjama ISIS-a.

Neven Mimica u svojem je odgovoru obećao da će djelovati kao dio vanjskopolitičkog tima Europske komisije i raditi na provedbi njezina programa te promicati temeljne ciljeve razvojne poltike Europske unije kao glavnog globalnog donatora u skladu sa smjernicama njezine vanjske politike.