Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pleternica | 6. 4. 2013.

Lipik, Pakrac i Pleternica uspješno koriste europske fondove

Kandidati HDZ-a za Europski parlament Kristijan Tušek, Andrej Plenković, Zdravka Bušić i Zdravko Krmek obišli su Požeško-slavonsku županiju

Tušek je naglasio kako je Europska unija zajednica prijateljskih država koje se zalažu za dobrobit svojih stanovnika, od najmlađih pa sve do seniora kojima je potrebna najveća njega i podrška.

“Za samo dva mjeseca Hrvatska će postati članica Europske unije. Građani koji imaju više životnog iskustva najbolje znaju koliko je taj trenutak bitan za međunarodnu afirmaciju Hrvatske. Naglasio je da je načelo društvene solidarnosti jedno od temeljnih načela funkcioniranja EU”, rekao je Plenković i podsjetio nazočne na važnost njihovog sudjelovanja u demokratskom glasačkom procesu.

Kandidati su svoje predstavljanje nastavili posjetom Poduzetničkom centru u Pleternici. Centar je osnovan je 2006. godine s ciljem poticanja lokalnog razvoja, s naglaskom na razvoj gospodarstva i poduzetništva. Uloga Poduzetničkog centra Pleternica je također osnažiti lokalne kapacitete za izradu projekata koji će se financirati iz fondova Europske unije.

O mogućnostima koje ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvara mladima, kandidati su razgovarali na sastanku s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, udrugama Oppidum i Osmjeh te Savjetom mladih Grada Pleternice. “Program Europske unije ‘Jamstvo za mlade’ predviđa zapošljavanje tih dobnih skupina u roku od 120 dana. Ako zaposlenje nije moguće, postoje opcije dobivanja statusa vježbenika ili praktikanata, odnosno dodatnog usavršavanja, kako bi se spriječila isključenost s tržišta rada”, poručio je Krmek.

Obilazak Požeško-slavonske županije završen je predizbornim skupom u Pleternici. Uz kandidate, na skupu su sudjelovali i gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić, kandidat za župana Alojz Tomašević i zamjenica gradonačelnika Antonija Jozić.

“Zahvaljujući HDZ-ovom gradonačelniku Pleternice, pokrenuti su brojni projekti kojima smo se pripremili za ulazak u Europsku uniju. Izgrađene su nove dvorane, škole, poliklinike, te sustavi za navodnjavanje i zaštitu okoliša”, rekao je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Antonija Jozić je istaknula kako je Pleternica HDZ-ova utvrda u Požeško-slavonskoj županiji i primjer dobro iskorištenih nepovratnih sredstava iz predpristupnih fondova. Proračun Grada je 6 milijuna kuna, ali kompetentnošću i radom godišnje se ulaže oko 60 milijuna kuna.

“U Europskom parlamentu neophodno je iskustvo u pristupanju ljudima, lobiranju i borbi za hrvatske interese. HDZ je stranka pametnih, vrijednih i iskrenih ljudi koji će vas učiniti ponosnima”, rekla je Bušić.

Tušek se osvrnuo na političku i društvenu atmosferu koju je stvorila vladajuća koalicija. “Strah i pesimizam su ono što nam Kukuriku koalicija pokušava nametnuti. 14. travnja će biti trenutak kada ćemo pokazati da želimo drugačiji smjer, dijalog, toleranciju i kompetenciju”, istaknuo je Tušek.

Plenković je rekao da će se “utjescaj budućih europskih zastupnika s liste HDZ-a multiplicirati snagom i brojnosti Europske pučke stranke kojoj pripada, a koja ima 270 zastupnika. Stoga je bitno da glas na europksim izborima ide listi koja ima najbolji program, kvalitetne ljude i vjerodostojna postignuća. Ponovio je da su europske teme – lokalne teme, što potvrđuju uspjesi Lipika, Pakraca i Pleternice u korištenju EU fondova”, zaključio je Plenković.