Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Starsbourg | 16. 9. 2014.

Ususret UN-ovu sastanku na vrhu o klimi 2014.

Zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o predstojećem UN-ovu sastanku na vrhu koji će se održati 23. rujna u New Yorku

Plenković je podržao izvješće Vijeća i Komisije te pozdravio nastavak suradnje kako bi se osiguralo postizanje konačnog dogovora o smanjenu emisija stakleničkih plinova u Parizu sljedeće godine.

Istaknuo je da je pitanje klimatskih promjena globalno, gdje je Europska unija lider ne samo u dostizanju standarda smanjene emisije stakleničkih plinova nego i razvoja inovativnih zelenih tehnologija koje bi trebale omogućiti prijelaz na niskougljično gospodarstvo. Evidentno je da EU nastoji ostvariti zadane ciljeve smanjenja emisije do 2020. U tom kontekstu Plenković je rekao da je Hrvatska vrlo dobar primjer, zato što je više nego dvostruko premašila ciljeve za prvo razdoblje Kyotskog protokola, a donošenjem Strategije niskougljičnog razvoja do 2050. godine osigurala je i nastavak te politike.

Govoreći o okviru za klimatsku i energetsku politiku EU do 2030, čiju je izradu započeo prethodni saziv Europskog parlamenta, izrazio je vjeru da će on uskoro biti i dovršen. Ocijenio bih predviđene ciljeve kao ambiciozne, ali i realne, jer gospodarstvu ostavljaju dovoljno fleksibilnosti za prilagodbu, te smatram da su to dobre političke poruke uoči klimatske konferencije u New Yorku i kvalitetan temelj za postizanje konačnog međunarodnog dogovora, rekao je Plenković.