Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 9. 2014.

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza

Na poziv tajnika Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislava Gerića zastupnik Plenković sastao se s predstavnicima hrvatskih pčelara s kojima je razgovarao o važnoj ulozi pčelarstva u domaćoj proizvodnji i o aktualnim problemima pčelara

Hrvatski pčealarski savez krovna je organizacija pčelara u Hrvatskoj koja broji 7.000 članova s 480.000 pčelinjih zajednica. Tajnik saveza Tomislav Gerić istaknuo je da se godišnja proizvodnja meda u Hrvatskoj kreće između 7 i 8 tisuća tona, što svrstava pčelarstvo među rijetke izvozne grane domaće poljoprivrede. Upozorio je također na to da je 2014. zbog nepogodnih vremenskih prilika bila među najlošijima u posljednjih 15 godina.

Predstavnici hrvatskih pčelara razgovarali su sa zastupnikom Plenkovićem o mogućnostima potpore pčelarima na nacionalnoj i europskoj razini, a posebno o potrebi da se postojeće nacionalne mjere diversificiraju te da se primijeni niz mjera za poticanje ruralnog razvoja – poput plavog dizela za pčelarska vozila – da bi se osigurao napredak te važne poljoprivredne grane.

Hrvatski pčealarski savez sudjelovat će na kongresu Međunarodne komisije za med u Opatiji krajem rujna. Na tom će skupu Philip McCabe, predsjednik Regionalne komisije za Europu u Međunarodnoj pčelarskoj federaciji Apimondija, predstaviti inicijativu za osnivanje koordinativnog tijela pčelarskih saveza država članica Europske unije.

Gerić je također najavio da će Hrvatski pčelarski savez inicirati tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora o problematici pčelarstva u Hrvatskoj.